Accountant Hoek en Blok wil minder ‘white space’

“Door dit slimmere werken kun je uiteindelijk meer doen met dezelfde mensen in dezelfde tijd.”

Hoek en Blok staat als bedrijf met beide benen stevig op de grond. Regelmatig loopt men echter ook met het hoofd in de wolken. Dat gaat prima samen. Want bij Hoek en Blok wordt het omdenken niet geschuwd en zijn heilige huisjes er om tegen aan te schoppen. Daarom gaat het kantoor, waarschijnlijk als eerste ter wereld, een pilot aan om Quick Response Manufacturing binnen de controlepraktijk van accountancy toe te passen.

Zoals de term al doet vermoeden, is Quick Response Manufacturing (QRM) een aanpak uit de maakindustrie. Tijdens een rondje golf op The Dutch raakte Wim Stuij, directeur van Hoek en Blok, in gesprek met de grootste pleitbezorger van QRM in Nederland, Etienne Timmermans.

De spreekwoordelijke vonk sloeg over met als resultaat dat het kantoor uit Sliedrecht en Barendrecht inmiddels een pilot draait om QRM toe te passen op de processen in de controlepraktijk. Wim Stuij: “Daaraan voorafgaand hebben we al een aantal van onze klanten gewezen op QRM, dat nu al goede resultaten boekt met de systematiek.”

Timmermans, mede-eigenaar van QRM advies- en implementatiebureau Censor: “De pilot bij Hoek en Blok is de eerste keer dat wij deze bedrijfsfilosofie toepassen binnen de zakelijke dienstverlening. Ik weet één voorbeeld van de uitrol van QRM bij een verzekeraar in de VS, maar binnen accountancy is dit, denk ik, wel een wereldprimeur. Mijn complimenten dat Hoek en Blok zich daarvoor openstelt en veranderingsgezind is.”

Foto: Wim Stuij en Etienne Timmermans

Tijddenken

Bij Quick Response Manufacturing draait het allemaal om het extreem verkorten van doorlooptijden van het gehele proces, zowel op kantoor als in de productie. “In plaats van kostendenken, ga je tijddenken”, licht Timmermans toe. “Een order loopt daardoor veel sneller door je organisatie. Ik stel het wellicht wat simplistisch, maar focus je op kosten, dan krijg je kosten. Focus je je op tijd, dan krijg je tijd. En tijd is geld, niet waar…”

White space

Belangrijk punt binnen de aanpak is de ‘touch time’; de tijd dat er daadwerkelijk aan een project gewerkt wordt. Door veel meer zaken samen en gelijktijdig te doen in plaats van volgtijdig met overdracht tussen personen of afdelingen, snij je veel van de ‘white space’ – de wachttijd – weg. Het zorgt voor rust en overzicht en leidt tot een hogere output. “Maar wel doordat mensen slimmer en samen werken, niet omdat ze harder gaan werken”, voegt Stuij toe.

Snellere dienstverlening

In de controlepraktijk lopen de grootste projecten, met langere doorlooptijd, waar ook vaak meerdere medewerkers
bij betrokken zijn. Vandaar dat de pilot vanaf januari daar een jaar gaat draaien. De analysefase is reeds afgerond.

Wim Stuij: “Vanzelfsprekend is het de bedoeling om de doorlooptijden te verkorten door binnen het team de werkzaamheden beter op elkaar af te stemmen. De afstemming met onze opdrachtgevers speelt daarbij ook eenbelangrijke rol. Door dit slimmere werken kun je uiteindelijk meer doen met dezelfde mensen in dezelfde tijd. Daarmee draagt het ook bij aan de oplossing voor het feit dat het tegenwoordig steeds lastiger is om goede mensen te werven. Werk is er voldoende binnen ons kantoor, maar de juiste mensen vinden is de bottleneck.”


Tekst en foto: Hoek en Blok Schrift Magazine – nr. 3 2018

Samen het werkproces
optimaliseren
van jouw bedrijf

Censor gaat de werkvloer op. Slimme mensen die observeren en analyseren. Pijn- en knelpunten zien en weten wat relevant is. Ze staan tussen de makers om zelf te zien en te ervaren. Geen studieboekwijsheden op afstand, maar direct vanaf de werkvloer: waar stroopt het op, wat gaat fout, wat frustreert, waar blijft de informatie achter: praktische observaties die blootleggen waarom het proces tekortschiet. Objectief gestaafd door analyse van procesdata.