Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Meer informatie.
Nog hogere druk leidt niet tot meer producten, maar tot fouten

Metaalbranche: 'Tijd is geld, maar het draait om mensen.'

Sinds onze klant Bregil (Gilze) 'QRM' werkt, is het aantal uitgevoerde orders met 50% gestegen en de hoeveelheid onderhanden werk met 70% teruggedrongen. "Nee," zegt directeur Ed van den Bliek, "we hoeven niet harder te werken. Iedereen is gewoon lekker bezig. Zonder gezeur."

Ondersteund door QRM grondlegger dr. Rajan Suri en Metaalunievoorzitter Fried Kaanen deed Van den Bliek zijn verhaal voor 120 mkb-ondernemers tijdens het Teqnow-seminar. Als goed presterend maatwerkbedrijf maakte Bregil in 2014 kennis met QRM. De grenzen van lean waren met de gestage bedrijfsgroei immers wel bereikt. Nadat twee medewerkers hun QRM Alpha- en Betacertificaat hadden behaald, is Bregil - onder begeleiding van Censor - in 2015 gestart met het implementeren van QRM.

"Het was wel even slikken..."


Qrm censor bregil

Creatief met de klant in vorm, techniek en organisatie
We hebben bij Bregil een stuurgroep en een pilotcel opgericht. Samen kozen we ervoor om eerst de relatief veiligste productie-eenheid, met de grootste scoringskans, aan te pakken. "Het was wel even slikken dat een pilotcel met uitgebreide bevoegdheden in het weekend de fabriekslayout aanpaste en op maandag 'QRM' draaide," zegt van den Bliek, "maar we aanvaarden de inzichten van anderen en realiseren ons dat veranderingen met herstelbare fouten gepaard kunnen gaan. Ondanks dat we het al echt goed deden, is onze leverbetrouwbaarheid met veertig procent gestegen en onze kwaliteitsprestatie met tien procent verhoogd."

QRM is geen trucje en evenmin een computerprogramma

Mensen moeten er aan wennen
Het is niet alleen maar zegenrijk werk. Ook Bregil ervaart dat mensen er soms aan moeten wennen dat eigen beslissingen en oog voor elkaars problemen nodig zijn. Daarnaast moet het managementteam beseffen dat alles wat je aandacht geeft ook groeit: je moet dus reageren op zowel sfeerdrukkers als waardemakers. Als je vooruit kijkt, praat je niet in 'goed' en 'fout', maar wel in verwachtingen, complimenten en opbouwende feedback. QRM is geen trucje en evenmin een computerprogramma. Het is leren door te doen.

Qrm censor metaalbranche

Dit is hoe wij werken
Het succes van een bedrijf is steeds meer afhankelijk van de wijze waarop het met snelle, complexe veranderingen in de markt omgaat. Censor is gespecialiseerd in verandermanagement en vooraanstaand QRM-implementatiepartner.

We staan je graag te woord:
Tel.: 013-5215615
e-mail: info@censor.nl

Deze blog is gerelateerd aan het QRM-artikel (PDF) in het vakblad Metaal & Techniek