Meer rust, overzicht en ruimte in Groothuis Timmerfabriek dankzij QRM

‘Van een doorlooptijd van 32 dagen, zijn we binnen korte tijd gegaan naar 8 dagen.’

Als iemand je vertelt dat je door een paar simpele ingrepen sneller kunt produceren, een hogere leverbetrouwbaarheid krijgt en minder stress hebt op de werkvloer, wat denk je dan? ‘Klinkt goed, maar dat is vast te mooi om waar te zijn.’ Toch is dit precies wat QRM heeft gebracht bij Groothuis Timmerfabriek. In dit blog lees je wat QRM is en hoe dit in de praktijk werkt.

QRM en Groothuis Timmerfabriek

De term QRM staat voor Quick Response Manufacturing en is een methode die helpt om het logistieke proces in de timmerfabriek te verbeteren. Het belangrijkste doel is om de orderdoorlooptijd van een kozijn te verkorten. Dit gebeurt door minder op voorraad te hebben, te werken in duidelijke batches en elke dag een vooraf bepaalde dagproductie te draaien. Pas je QRM goed toe, dan creëer je rust en overzicht in de fabriek en loopt het productieproces soepel.

Groothuis Timmerfabriek werkt sinds een paar jaar volgens de QRM-methode. Hans Wesselink, directielid van Groothuis Timmerfabriek, vertelt hoe zijn organisatie QRM toepast:

Tijdswinst behalen met QRM

“Een tijdje geleden kwam de term QRM bij mij voor het eerst in beeld. Bij een presentatie vertelde iemand die met de methode werkt wat het inhoudt. Simpel gezegd kun je door processen slimmer in te richten, een tijdswinst in de productie behalen. Ik was enthousiast, maar kon tegelijkertijd moeilijk geloven dat dit echt werkt. Toch was het voor ons het proberen waard. Ik koppelde terug aan onze medewerkers dat we iets wilden veranderen, maar nog niet wisten wat de uitkomst was. De reacties waren – net als die van mij – gemengd.”

Foto: De mogelijkheden van hout, door Groothuis Timmerfabriek

Opruimen en overzicht creëren

“Als eerste stap hebben we vier vrijdagmiddagen de fabriek stilgelegd om op te ruimen. Oude voorraad, spullen die we niet meer gebruikten: alles ging op de container. Meteen ontstond er ontzettend veel ruimte in de fabriek. Waar je eerst zijdelings langs het opgeslagen hout moest lopen, kon er nu een flinke auto draaien als dat nodig was. Mooi om te zien was dat mensen meteen blij waren; ‘dit geeft wel overzicht’. Zodra ze dat zagen, werd de sfeer positiever over de veranderingen die we wilden doorvoeren.”

Produceren in batches

“Onze tweede actie was het opdelen van het productieproces in batches. Per batch stelden we een doel vast qua dagproductie. Zo was precies duidelijk wat we die dag moesten produceren. Meteen merkten we dat het productieproces soepeler liep. Er waren minder ad hoc wijzigingen, minder overdrachtsmomenten en vooral minder stress. Dat leverde een prettige werksfeer op.”

“Door te werken in batches hebben we een gigantische slag gemaakt, vooral in het aanhouden van voorraad. Voorheen stonden bestelde materialen regelmatig een maand te wachten. Als de kozijnen waar deze voor waren dan eenmaal in productie gingen, moesten we altijd zoeken waar ze zich bevonden in de opslag en materialen verplaatsen die ervoor waren gezet. Dat kost tijd. Nu komen de materialen precies op tijd binnen, waardoor er veel meer logistieke orde heerst.”

Foto: De hout-aluminium kozijnen van Groothuis Timmerfabriek

Kortere doorlooptijd

“Van een doorlooptijd van 32 dagen, zijn we binnen korte tijd gegaan naar 8 dagen. Tegelijkertijd is de leverbetrouwbaarheid hoger omdat we werken met een duidelijke planning. Ook hebben we – omdat er goed overzicht en ruimte in de planning voor is – nog meer oog voor kwaliteit. Alle kozijnen die we afleveren, hebben de volledige aandacht gekregen van onze medewerkers. Een calamiteit of onderhoud aan machines gooit ook minder snel roet in het eten, omdat de planning elke dag haalbaar is.”

Glimlach op de werkvloer

“Het mooiste om te zien vind ik de sfeer op de werkvloer. Er heerst rust. Iedereen weet ’s ochtends wat er die dag op de planning staat, mensen hoeven niet meer op en neer te lopen door de fabriek om te zoeken naar spullen en de planning is overzichtelijk. Toen we begonnen met QRM, vond ik het belangrijk om mensen mee te nemen in het proces. We hebben immers niet alleen te maken met machines, de werksfeer is zeker ook van invloed op de productiviteit. Ik ben blij om te zien dat de eerste twijfels onterecht waren: iedereen staat met een glimlach op de werkvloer.”

QRM een succes bij Groothuis Timmerfabriek

Een kortere doorlooptijd, hogere leverbetrouwbaarheid en minder stress op de werkvloer: QRM blijkt een succes voor Groothuis Timmerfabriek. Hoewel de veranderingen vooral procesgerelateerd zijn, was de inzet van software een belangrijke schakel in het behalen van dit succes. Alle medewerkers hebben op hun eigen station een computer met het actuele overzicht van wat er die dag op de planning staat. Deze planning is real time beschikbaar en bevat alle informatie over details, tekeningen van verschillende aanzichten en opmerkingen vanuit de werkvoorbereiding. Deze slag in digitalisering draagt zeker bij aan de behaalde resultaten.

Bron: https://kozijnenvanhout.nl/meer-rust-overzicht-en-ruimte-in-de-timmerfabriek-dankzij-qrm/

Samen het werkproces
optimaliseren
van jouw bedrijf

Censor gaat de werkvloer op. Slimme mensen die observeren en analyseren. Pijn- en knelpunten zien en weten wat relevant is. Ze staan tussen de makers om zelf te zien en te ervaren. Geen studieboekwijsheden op afstand, maar direct vanaf de werkvloer: waar stroopt het op, wat gaat fout, wat frustreert, waar blijft de informatie achter: praktische observaties die blootleggen waarom het proces tekortschiet. Objectief gestaafd door analyse van procesdata.