“Censor zit vooral in de hoek van slimmer en efficiënter gaan werken.”
Rien Oerlemans
Al bijna 35 jaar is BosMti hét opleidingsbedrijf voor de meubel-, timmer- en interieurbouwbranche. Rien Oerlemans, Directeur van BosMti, legt uit: “Wij leiden niet alleen toekomstige medewerkers op, maar bieden ook trainingen en cursussen aan voor mensen die al in de branche werken.” Het doel? Het kennisniveau in de sector verhogen.
Langdurige samenwerking met Censor
BosMti werkt al sinds 2018 samen met Censor. Vanaf het begin verzorgde Censor al incidenteel trainingen over Lean en QRM (Quick Response Manufacturing). De samenwerking groeide door in meerdere opleidingen. “We ontwikkelden dit traject samen met het bedrijfsleven, omdat daar behoefte was aan een vervolgopleiding tussen mbo-4 en hbo.” aldus Rien. Zo verzorgt Censor een vast aantal MasterClasses projectmanagement voor jonge vakmensen.
Moderne vaardigheden voor de toekomst
De branche maakt een behoorlijke transitie door richting automatisering en robotisering. “Dat heeft best verstrekkende gevolgen, mede ook omdat daarmee misschien de aantrekkelijkheid van de branches in een ander daglicht komt te staan. Maar er worden ook andere vaardigheden en andere prestaties gevraagd van medewerkers en wellicht dat daar dan een stukje scholing en het verder verkrijgen van een inzicht daarin kan helpen.” legt Rien uit. De cursussen van Censor sluiten hier naadloos op aan, met modules over projectmanagement, communicatie en leiding geven.
Klaar voor de toekomst dankzij QRM
Studenten maken bij BosMti vaak voor het eerst kennis met Quick Response Manufacturing. QRM is een productiebenadering gericht op het drastisch verkorten van doorlooptijden, zowel intern als extern richting de klant.
De voordelen van QRM spreken voor zich:
- Flexibiliteit vergroten: Door lean en wendbaar te zijn kun je sneller reageren op veranderingen in de markt en klantbehoeften.
- Klanttevredenheid verhogen: Door efficiënter te werken en sneller te leveren.
- Cashflow optimaliseren: Minder voorraad en snellere omlooptijden.
- Multi-inzetbaarheid vergroten: Door in een krappe arbeidsmarkt te werken in cellen met medewerkers die elkaar via cross-training nieuwe taken aanleren.
Door hier tijdens de opleiding al mee te oefenen, zijn de aankomende professionals straks voorbereid op wat bedrijven nu en in de toekomst zullen vragen.
Een carrièrepad voor het leven
Het mooie is dat veel jong talent na het volgen van een BBL-opleiding in de branche blijft werken. Ze komen zelfs vaak terug voor een vervolgtraject om door te groeien in hun vakmanschap. De opleidingen zijn dus een stevige basis om zich optimaal te ontplooien. Ook op de lange termijn met vervolgopleidingen zoals de masterclass projectmanagement.
Na de afronding van de masterclasses ziet BosMti dat cursisten vaak een mooie carrièrestap kunnen maken binnen hun bedrijf of branche. Zo zorgen BosMti en Censor ervoor dat deze ambachtelijke sector blijft vernieuwen. Met vakkundige en gemotiveerde professionals die trots zijn op hun prachtige vak.
Altijd blijven vernieuwen
Bij BosMti houden ze actuele ontwikkelingen in de branche nauwlettend in de gaten. Rien: “Binnen BosMti werken we met vijf collega’s in de buitendienst. Ze bezoeken elke dag bedrijven, hebben daar gesprekken en dat gaat niet alleen over het begeleiden van een BBL-student. Maar dat gaat ook over: welke signalen zien we in de branche? Welke ontwikkelingen zien we in de branche? Wat gaat de dag van morgen brengen als de dag van morgen drie of vier jaar verder ligt? Op basis daarvan passen we onze opleidingen aan of starten we nieuwe opleidingstrajecten.”
Ook de samenwerking met Censor draagt bij aan de opleidingen. “Censor is ook veelvuldig bezig met: wat gaat de toekomst brengen en wat hebben bedrijven in de toekomst nodig? Wat hebben medewerkers in de toekomst nodig? En die blik op die toekomst is voor ons ook gewoon prettig om daarin te sparren en te kijken: wat voor activiteiten moeten wij ontplooien om ook in de toekomst de juiste medewerkers voor de bedrijven te kunnen leveren? “En die samenwerking, die is heel erg prettig, vooral omdat ze nieuwe ontwikkelingen heel scherp in het oog willen krijgen en daar iets in willen organiseren.”
Evaluatie is key
“We zijn groot voorstander van fysieke bijeenkomsten, zodat deelnemers kunnen leren van de docent én van elkaar. Daar zit de toegevoegde waarde.” merkt Rien op als hij reflecteert over de Covid-19 periode. De opleiding projectmanagement van Censor wordt dan ook klassikaal gegeven, afgewisseld met praktijkopdrachten. Na elke module evalueert BosMti samen met de docenten en cursisten wat er beter kan. “Voor onze MasterClass projectmanagement hebben we een predicaat branchediploma mogen ontvangen vanuit ECM. Eén van de voorwaarden is dat je ook regelmatig een traject evalueert met deelnemers en uitvoerders. “En dat zorgt ervoor dat we de kwaliteit en relevantie van de opleiding op peil houden.”
De toekomst? Slimmer werken!
Waar gaat de samenwerking tussen BosMti en Censor naartoe? Rien Oerlemans schetst de situatie: “Kan ik mezelf transformeren van hard werken naar slim werken en efficiënt werken? Je bedrijfsprocessen op orde hebben, daar de controle op hebben, een stukje financieel inzicht, een stukje inzicht in data. Dat zijn aspecten waar wij ons de komende jaren mee bezig willen houden en daar is Censor één van de belangrijke partijen in.”
De (aankomende) vakmensen in de meubel- en timmersector staan bij BosMti stevig in hun schoenen. Met oog voor de nieuwste ontwikkelingen en vaardigheden die écht van pas komen in de praktijk. Zo blijven ze hun mooie ambacht met toewijding én op een slimme manier uitoefenen.