QRM verbetert doorlooptijden en samenwerking bij Van De Velde Packaging – Vekopak

Van De Velde Packaging – Vekopak is een toonaangevende producent van duurzame kartonnen verpakkingen. Het bedrijf levert maatwerk verpakkingen aan klanten in verschillende sectoren, zoals voeding, cosmetica en farmacie. Om sneller en flexibeler te kunnen reageren op de klantvraag, besloot Van De Velde Packaging – Vekopak om de QRM-groeistrategie te omarmen. Met de hulp van Censor heeft Van De Velde Packaging – Vekopak een indrukwekkende transformatie doorgemaakt. In deze video vertelt Order Coordinator John Krist over het proces en de grootste veranderingen.

De uitdaging: grip krijgen op de doorlooptijden

In de productieomgeving lopen veel verschillende orders door elkaar heen. Van De Velde Packaging – Vekopak had geen goed inzicht in de doorlooptijden van de processen, waardoor er vaak vertragingen en verstoringen ontstonden. Ook liepen John Krist en collega’s tegen suboptimale samenwerking tussen afdelingen aan. Daarom wilde Van De Velde Packaging – Vekopak hun doorlooptijden verkorten en processen optimaliseren.

John Krist blikt terug op de situatie:

“Voor de implementatie van QRM hadden wij hier bij Van De Velde Packaging – Vekopak geen registratie van doorlooptijden. We hadden niet veel zicht op wat er precies allemaal op de vloer liep en wat er nog te doen stond.” Dit veranderde met de introductie van QRM. “De medewerkers bij Van De Velde Packaging – Vekopak waren in het begin huiverig voor verandering, omdat ze dat niet gewend zijn.” De gesprekken en sessies met Censor collega’s over de QRM-filosofie hebben het team overtuigd om de nieuwe werkwijze te omarmen.

Als eerste stap vond een grondige nulmeting plaats om inzicht te krijgen in de huidige processen. Dit is een analyse van de huidige processen, waarbij de doorlooptijden, de wachttijden en de verstoringen in kaart worden gebracht. Zo kreeg Van De Velde Packaging – Vekopak inzicht in de knelpunten en de verbetermogelijkheden in hun productie.

Witte en oranje cel

Op basis van de QRM-nulmeting werden de processen opgesplitst in drie stromen: het ongewijzigde werk, het gewijzigde werk en het nieuwe werk. Zo ontstonden er twee QRM-cellen bij Van De Velde Packaging – Vekopak: de witte cel voor het ongewijzigde werk en de oranje cel voor het gewijzigde en het nieuwe werk.

Goed om te weten: Een QRM-cel is een multidisciplinair team dat verantwoordelijk is voor het afhandelen van een bepaalde processtroom.

John Krist legt uit hoe de cellen bij Van De Velde Packaging - Vekopak werken:

“De witte cel is een cel met alleen maar ongewijzigd werk. Dan hebben we het artikel al een keer gemaakt. Het enige wat je dan nog moet regelen, is het materiaal. Bij de oranje cel heb je gewijzigd en nieuw werk. Gewijzigd werk is een bestaande vorm, met een aanpassing op het artwork en bij een nieuwe order is alles nieuw. Dan moeten we van nul af aan alles gaan ontwikkelen.”

Deze scheiding van stromen heeft geleid tot meer focus. Medewerkers weten wat ze aan elkaar hebben door het gebruik van de cross train-matrix. Met crosstraining leren ze elkaar nieuwe taken aan en vergroten ze het ondersteunend vermogen van het team. Onderling vervanging regelen in de vakantieperiode en in het geval van ziekte is nu gemakkelijker.

Kortere doorlooptijden en betere samenwerking

Een dagelijks werkoverleg met diverse afdelingen, waar nieuwe orders worden besproken, blijkt een sleutelfactor voor succes. Hier pakt de cel proactief obstakels aan, wat bijdraagt aan het succes van de QRM-implementatie. John Krist is enthousiast over de nieuwe werkwijze die een cultuur van effectieve samenwerking tussen afdelingen heeft gecreëerd. De verpakkingsspecialist kan sneller leveren aan klanten en beter inspelen op veranderingen in de markt.

“De nieuwe QRM-werkwijze heeft natuurlijk in het begin wel wat opstartproblemen gehad, maar iedereen is er nu heel positief over. Het is gewoon een succes.”

Het effect van QRM

Van De Velde Packaging – Vekopak heeft met QRM een mooie stap gezet in het verbeteren van de productieprocessen. De nieuwe QRM-strategie heeft niet alleen de doorlooptijden verkort, maar ook de samenwerking tussen verschillende afdelingen geoptimaliseerd. De doelen die bij aanvang werden gesteld zijn daarmee behaald.

Het belangrijkste voordeel is dat iedereen binnen het orderteam Van De Velde Packaging – Vekopak nu duidelijk weet wat er moet gebeuren en dat samenwerking essentieel is voor het leveren van hoogwaardige eindproducten. Censor is als begeleidende partner van deze transformatie trots op het resultaat.

Wilt u ook weten hoe QRM uw organisatie kan helpen om sneller en flexibeler te worden? Neem dan contact op met Censor voor een vrijblijvend gesprek. Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden en de voordelen van QRM.

Samen het werkproces
optimaliseren
van jouw bedrijf

Censor gaat de werkvloer op. Slimme mensen die observeren en analyseren. Pijn- en knelpunten zien en weten wat relevant is. Ze staan tussen de makers om zelf te zien en te ervaren. Geen studieboekwijsheden op afstand, maar direct vanaf de werkvloer: waar stroopt het op, wat gaat fout, wat frustreert, waar blijft de informatie achter: praktische observaties die blootleggen waarom het proces tekortschiet. Objectief gestaafd door analyse van procesdata.